Requiem concert Helmonds Vocaal Ensemble

Flyer Requiem 5nov2023IMG 0095Op zondag 5 november zingt het projectkoor van het Helmonds Vocaal Ensemble het Requiem van Heinrich Biber en het motet Jesu meine Freude van J.S. Bach, twee bijzondere composities uit de Barok. Het concert wordt in samenwerking met de Robustelly Society Helmond georganiseerd en staat onder leiding van dirigent Jeroen Felix.

Hemelpoort

Het Requiem van Heinrich Biber in F mineur is geschreven voor 5 solisten, vijfstemmig koor en instrumentaal ensemble. De muziek is fraai bewerkt door Paul Horn en zal nu klinken met Jan van de Laar als organist.

Deze koormuziek is geschreven voor een mis voor overledenen. Biber was een meester in het muzikaal uitbeelden van teksten. Hij brengt muzikale versieringen aan die intens verdriet uitdrukken, maar ook troost. Dit Requiem is een van de meest expressieve werken uit zijn oeuvre. Biber geeft hierin elk woord betekenis, door bijvoorbeeld scherpe klanken of door alle stemmen in de laagste registers te plaatsen. Het geheel heeft een ingetogen toonzetting. Er ontstaat hoop en perspectief door de polyfone schoonheid, de samenklank is als het ware een sleutel tot de hemelpoort.

Vreugde

Jesu Meine Freude (BWV 227) van J.S. Bach is een zeer monumentaal motet voor koor, gebaseerd op een gelijknamig populair protestants lied uit de 18de eeuw. Het is een vijfstemmig motet dat Bach waarschijnlijk voor een particuliere opdrachtgever geschreven heeft. Het ontstond slechts een paar weken nadat Bach in zijn functie als Thomascantor te Leipzig was begonnen. Bach heeft in dit motet het lied afgewisseld met teksten uit de bijbel.

Zoals in het motet gebruikelijk krijgt elk zinsdeel, en zelfs een afzonderlijk woord zijn eigen muzikale karakteristiek mee.

Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf een half uur voor aanvang van het concert bij de kassa in de kerk. Betalen aan de kassa kan contant of met pin. Entree €10,- (jongeren t/m 18 jaar €7,-).