Datum: woensdag, October 02, 2024 20:00 - 21:00
Categorieën: Zomerserie 2024

Klaartje van Veldhoven (sopraan) en Jan van de Laar (orgel)

KlaartjevanVeldhoven Klaartje van Veldhoven studeerde in Zwitserland aan de Schola Cantorum te Basel en Nederland aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Mischa Spel van het NRC noemde haar recentelijk een zangeres met 'lef en smaak'. Ook wordt zij geprezen vanwege haar heldere stemgeluid, haar avontuurlijkheid en integere interpretaties. Klaartje is een veelgevraagd solist door ensembles in het binnen- en buitenland.

Zo toerde ze met het European Union Baroque Orchestra (Christina Pluhar), zong ze dialoog cantates van J.S. Bach met Concerto Copenhagen (Alfredo Bernardini, Hindsgavl Festival), soleerde ze bij het Residentie Orkest (Shunske Sato) en zingt ze jaarlijks de Mattheus Passion enkel bezet, met 10 zangers met de Nieuwe Philharmonie Utrecht en Johannes Leertouwer.

Op het gebied van muziektheater / opera voelt Klaartje zich ook als een vis in het water en werkte ze mee aan uiteenlopende producties, zoals 'Quarantaine eiland'(Opera2day / O.festival), 'Purcell gala' (Barokopera Amsterdam), 'Lijfmotetten' (Silbersee / Hollands Diep), 'Belle vertel' (Camerata Trajectina) en 'Goed gesnaveld' (Residentie Orkest). In 2023 zong Klaartje in een tournee van die Zauberflöte met Opera2day / de Theateralliantie olv Herman Schvartzman / Theu Boermans de rol van Eerste Dame.

Klaartje nam deel aan verschillende cd opnames, zoals het Stabat Mater van Pergolesi (Johannes Leertouwer, Nieuwe Philharmonie Utrecht), die een 10 kreeg in de Luister, de Hohe Messe van J.S. Bach (Nederlandse Bachvereniging) en La Resurrezione, GF Handel (Contrasto Armonico). Ze produceerde ook met succes eigen cd's, zoals 'Komm in mein Herzenhaus' (Bach aria's), 'Songs of Clarity' (Purcell / Byrd) en recentelijk 'Miroir de Peine' samen met organist Matthias Havinga, waarop ze naast werken van Hendrik Andriessen ook repertoire van Henk Badings, Rosy Wertheim en Bertus van Lier opnam. Deze cd werd in de Volkskrant bekroond met 5 *****.

Klaartje is regelmatig te horen bij NPO Klassiek, zowel ilve in verschillende programma's als als gast panellid bij het programma Diskotabel met Lex Bohlmeier.

JanvdLaarJan van de Laar behaalde het diploma solospel orgel met onderscheiding van muzikaliteit aan het Utrechts Conservatorium. Vervolgens studeerde hij clavecimbel en piano. Hij volgde cursussen bij o.m. Anton Heiller (Bach) en Ewald Kooiman (oudfranse muziek). Hij nam deel aan interpretatiecursussen voor oude muziek bij Alan Curtis en William Christie te Innsbruck.

Als organist en dirigent is Jan van de Laar sinds 1976 verbonden aan de St. Lambertuskerk te Helmond waar hij het historische orgel van Guilaume Robustelly uit 1772 bespeelt. Verder is hij actief als dirigent van het koor van de St. Lambertuskerk. Hij treedt veelvuldig op als solist en begeleider/ continuo-speler in Nederland en was inmiddels in veel Europese landen te gast bij instrumenten van importantie. Jan van de Laar maakte veel radio-opnamen voor de verschillende Nederlandse omroepen en BBC. Maakte opnames op historische orgels in Oostenrijk (o.m. Zwettl-Stiftkirche) en in Italië (o.m. Pistoia-Dom).

Daarnaast staan er veel cd’s op zijn naam: uiteraard opnames van zijn ‘eigen’ Robustelly-orgel alsmede van het Holzhay-orgel van de abdijkerk van Neresheim en het orgel van de Dorfkirche te Saarn/Mülheim.

Jan van de Laar is vanaf 1 januari 2009 voor het Robustelly-orgel benoemd tot stadsorganist van de gemeente Helmond. Hij nam in 2013 het initiatief tot het oprichten van het College van Stadsorganisten in Nederland.

Jan van de Laar studeerde orgel en clavecimbel aan het Utrechts Conservatorium. Sinds 1976 is hij als organist verbonden aan de St. Lambertuskerk te Helmond waar hij het Robustelly-orgel uit 1772 bespeelt. Daarnaast leidt hij het kleine vocale ensemble van de kerk. Sinds 2009 is hij als stadsorganist benoemd door de Gemeente Helmond. Zijn spel is op geluidsdragers en video’s vastgelegd. Hij was initiator van de YouTube serie ‘Robustelly in Beeld’.

Programma:

1.

Marcia in C gr.terts, KV 408

Wolfgang Amadeus Mozart
(1756-1791)

2.

Kerksonate in Es gr.terts, KV 67

Wolfgang Amadeus Mozart

3.

Uit Missa Brevis St. Joannis de Deo, Hob. XXII:7

 • Benedictus

Joseph Haydn
(1732-1809)

4.

Kerksonate in C gr.terts, KV 336

Wolfgang Amadeus Mozart

5.

Uit Mariazeller Messe, Hob. XXII:5

 • Laudamus te

Joseph Haydn

6.

Fantasia in f kl.terts, KV 594
Ein Stück für Orgelwerk in einer Uhr

 • Adagio
 • Allegro
 • Adagio

Wolfgang Amadeus Mozart

7.

Missa in C gr.terts *
für eine Singstimme und Orgel

 • Praeludium
 • Kyrie
 • Gloria
 • Credo
 • Sanctus / Benedictus
 • Agnus Dei

Anton Cajetan Adlgasser
(1720-1777)

8.

Fantasia in f kl.terts, KV 608
Ein Stück für Orgelwerk in einer Uhr

 • Allegro
 • Andante
 • Allegro

Wolfgang Amadeus Mozart

9.

Motet Exsultate Jubilate, KV 165 **

 • Exsultate jubilate - Allegro
 • Fulget amica dies - Recitativo
 • Tu virginum corona - Andante
 • Alleluja - Molto Allegro

Wolfgang Amadeus Mozart

* Nederlandse premiere
** Orgeltranscriptie Jan van de Laar